注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

第彡只眼睛看世界

看出清淨心

 
 
 

日志

 
 

同聲同氣唐人  

2016-05-12 12:42:21|  分类: 颠倒梦想 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
2016年5月12日 - 第彡只眼睛看世界 - 第彡只眼睛看世界
同聲同氣唐人(2016)






記得我阿爺阿嫲渠哋,就話自己喺唐人,着嘅喺唐裝(http://william-ho.lofter.com/post/6c3aa_aee61e1)。亦難得今日,講粵語嘅我哋,仲同唐朝嘅寒山李杜渠哋,同聲同氣。有唐詩為證:


寒山詩

東家一老婆 富來三五年
昔日貧於我 今笑我無錢
渠笑我在後 我笑渠在前
相笑儻不止 東邊復西邊


難怪,聽好多人講過,“念唐詩,梗系粵語好聽啦。”其实,我听过好多唔同嘅方言念古诗,都比人造嘅普通语好听。呢個,果 D 淨識講普通話嘅人,大多數都唔知道啦掛?就好似,唔肯落鄉嘅人就唔知道,同一種菜,野生嘅就比人種嘅好食。


1 - 第彡只眼睛看世界 - 第彡只眼睛看世界
《欽定四庫全書·御定全唐詩·卷八百六·寒山》


將超巨型清刻版《四庫全書》掃描擺網上(http://ctext.org/library.pl?if=en)呢個恩公真喺功德無量,等大家隨時隨地呖個手機,就可以免費並且輕易查閱到浩瀚嘅古籍——光書目就有 743 頁。呢個比讀果 D 簡體橫排斷句加標點符號嘅新版,不知道美妙多少喇,起碼唔使驚 D 經典吡某 D 自以為是嘅蠢材亂編亂改咗。

以前皇帝搞咁浩大嘅文化工程,等我哋一世都讀唔嗮,估計渠唔喺要我哋都去學呢 D 知識,而喺方便我哋按照各人嘅興趣,各取所需咁去享用古人智慧罷了,而自己智慧一旦開啓,就一通百通,唔使咁辛苦去學喇。

咁嘅皇帝,值得我哋點贊。
  评论这张
 
阅读(19)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017